Aan- en uittrekken van steunkousen

Omschrijving

Inleiding
Welkom bij de cursus ‘aan- en uittrekken van steunkousen’. Steunkousen worden door veel mensen gedragen. Wanneer de cliënt niet meer in staat is het aan- en uittrekken zelf te doen, wordt deze handeling veelal door zorgverleners (mantelzorgers of professioneel zorgverleners) uitgevoerd. Veel senioren in verzorgings- en verpleeghuizen dragen steunkousen en de noodzaak om te helpen bij het aan- en uittrekken van steunkousen komt dan ook veel voor.Het aan- en uittrekken van de steunkousen vormt voor de zorgverleners een zware lichamelijke belasting, met een risico op lichamelijke klachten. Om lichamelijke klachten te voorkomen dien je die handeling op de juiste wijze uit te voeren.Er bestaan steunkousen voor verschillende lichaamsdelen. Steunkousen voor de onderbenen worden verreweg het meest aangemeten en daarom beperken we ons daartoe in deze cursus. 

Doelgroep
Een ieder die steunkousen op een juiste manier wil leren aan- en uittrekken kan de cursus volgen. Omdat deze handeling veelal in een professionele setting voorkomt, bijvoorbeeld in de thuiszorg, of in het verzorgingshuis, spreken we over ‘cliënt.’

Woordgebruik steunkous
Steunkousen worden ook ‘therapeutisch elastische kousen’ of ‘compressiekousen’ genoemd, maar in deze cursus gebruiken wij het woord ‘steunkous’.

Leerdoelen
Als je de cursus hebt gevolgd dan kun je verwoorden:
• Hoe je op de juiste manier een steunkous aan- en uittrekt bij een cliënt;
• Wat de mogelijke gevolgen zijn bij het onjuist aan- of uittrekken van steunkousen voor de cliënt;
• Waarom het voor jou als zorgverlener belangrijk is dat je de handeling op de juiste manier uitvoert. 

Docent
De cursus aan-en uittrekken van steunkousen is ontwikkeld door Jeroen Engelaer. Jeroen is eigenaar van Proficiency, een bedrijf dat onder andere trainingen verzorgt voor het middenkader van zowel de profit- als nonprofitsector. Jeroen is ooit als verpleegkundige begonnen in een algemeen ziekenhuis, maar koos er al snel voor zich te ontwikkelen als leidinggevende en manager. Daarna werd de stap gemaakt naar het trainen en coachen van leidinggevenden.Jeroen is naast zelfstandig trainer ook gastdocent, onder andere bij instituten als ISBW en NCOI. En heeft daarnaast opdrachten gedaan voor onder andere de Ziggo Dome, het Ministerie van Veiligheid en Justitie, de Tweede Kamer der Staten-Generaal, dienst informatievoorziening, de Rabobank, TU Delft, Politie Amsterdam, NKI-AVL, ROC kop van Noord Holland en Liander.

Mocht u nog niet bekend zijn met het interactieve leren van E-nursing, volg dan gratis en vrijblijvend onze demonstratiecursus!

Cursus voor het laatst bijgewerkt op: 26-1-2018

Specificaties

  • Accreditatiepunten V&VN
    2
  • Gemiddelde studieduur
    1-2 uur
  • Toegang na aanschaf
    12 maanden

Gerelateerde cursussen

0