Hart en bloedsomloop

Omschrijving

Inleiding
Veel verpleegkundigen en verzorgenden hebben de behoefte om verpleegkundige en medische basiskennis op te frissen. Daarom is  E-nursing gestart met het ontwikkelen van modules anatomie en fysiologie. In deze eerste module komen anatomie en fysiologie over hart en bloedsomloop aan bod. Anders dan bij andere cursussen komen de praktijk en bijbehorende problemen minder uitgebreid aan bod, tenzij dit bijdraagt aan het begrijpen van de leerstof.

Doelgroep
Deze cursus kan gevolgd worden door verpleegkundigen opgeleid op niveau 4 of 5.  Afhankelijk van opleiding, ervaring, gevolgde bijscholingen of achtergrond kan de cursus ook gevolgd worden door verzorgenden, doktersassistentes of andere zorgdisciplines. Uiteraard is de cursus ook geschikt voor verpleegkundigen in opleiding, herintreders en invalkrachten.

Docenten cursus
De cursus Hart en bloedsomloop  is samengesteld door Patricia Heijmen en Marion Giesberts.
Patricia Heijmen studeerde biologie in Nijmegen (fysiologisch/biochemische richting) en promoveerde aan de universiteit van Utrecht op een neurofysiologisch onderwerp. Na haar promotie werkte ze enkele jaren als wetenschappelijk onderzoeker bij de vakgroep KNO van het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Hierna maakte zij de stap naar het ontwikkelen van interactief onderwijsmateriaal. Zij begon hiermee in 1997 bij de Universiteit Utrecht, waar zij computerondersteund onderwijs maakte voor medisch/biologische studenten. In 1998 startte zij als zelfstandig ondernemer en werkt onder de naam E-way Interactief.  Haar interesse gaat vooral uit naar hoe het lichaam werkt en hoe dit inzichtelijk is te maken voor studenten. Voor meer informatie kijk op : www.e-w-i.nl.

Marion Giesberts is voormalig pijnverpleegkundige en medewerker van het Pijnkenniscentrum van het Radboudumc. Samen met andere experts uit het veld ontwikkelde zij de eerste richtlijn Postoperatieve pijnbestrijding (2003), de opleiding Pijnconsulent en een rapport over Chronische Pijn namens de Regieraad Kwaliteit van Zorg.Als master docent hoger gezondheidszorg onderwijs ontwikkelt en verzorgt zij onderwijs aan diverse opleidingen en is zij als opleider en onderzoeker werkzaam bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (domein Pijn en Palliatieve Zorg).Verder is zij landelijk actief via V&VN Pijnverpleegkundigen, onder meer in het verbeteren van pijnonderwijs en het positioneren van de functie pijnconsulent in Nederland.

De cursus is beoordeeld door Ingrid Schiks, cardiologieverpleegkundige en onderzoeker in het UMC St Radboud in Nijmegen.
De cursus is verder beoordeeld door Rik Mange MANP, verpleegkundig specialist intensieve zorg; Instituut voor geïntegreerde geneeskunde, Medisch Centrum Leeuwarden.

Leerdoelen
De cursist weet na het volgen van deze cursus:

 • De anatomie van het hart, de hartkleppen en het prikkelgeleidingssysteem;
 • De anatomie van de lichaamscirculatie (globaal) en aan- en afvoerende bloedvaten van het hart(specifiek);
 • De anatomie van slagaders, aders en capillairen;
 • Hoe de hartspier werkt en wat de belangrijkste functie is van de hartspier;
 • Hoe de hartkleppen werken;
 • Hoe het prikkelgeleidingssysteem van het hart werkt;
 • Hoe de kleine circulatie verloopt;
 • Hoe de grote circulatie verloopt;
 • Welke gevolgen er kunnen zijn bij problemen met hartspier, hartkleppen, prikkelgeleidingssysteem en circulatie;
 • Wat een ECG is en hoe dit gemaakt wordt.

Inloggen
Om te starten met de de cursus maak je eerst een account aan. Na inschrijving, krijg je een wachtwoord per e-mail. Na inloggen kun je de cursus bestellen, kijk hiervoor in het cursusoverzicht.

Interactief
De cursus bevat tussentoetsen, proefvragen en opdrachten waardoor de stof interactief wordt behandeld.

Ben je nog niet bekend met het systeem van E-nursing, volg dan eerst de gratis demonstratiecursus.

Voor het laatst bijgewerkt op 01-03-2018

Specificaties

 • Accreditatiepunten V&VN
  4
 • Gemiddelde studieduur
  2-4 uur
 • Toegang na aanschaf
  12 maanden

Gerelateerde cursussen

0