Longen en ademhaling

Omschrijving

Inleiding
Veel verpleegkundigen en verzorgenden hebben de behoefte om verpleegkundige en medische basiskennis op te frissen. In deze module komt anatomie en fysiologie over Longen en Ademhaling aan bod.

Doelgroep
Deze cursus kan gevolgd worden door verpleegkundigen opgeleid op niveau 4 of 5.  Afhankelijk van opleiding, ervaring, gevolgde bijscholingen of achtergrond kan de cursus ook gevolgd worden door verzorgenden, doktersassistentes of andere zorgdisciplines. Uiteraard is de cursus ook geschikt voor verpleegkundigen in opleiding, herintreders en invalkrachten.

Docenten cursus
De cursus Hart en bloedsomloop is samengesteld door Patricia Heijmen en Marion Giesberts.
Patricia Heijmen studeerde biologie in Nijmegen (fysiologisch/biochemische richting) en promoveerde aan de universiteit van Utrecht op een neurofysiologisch onderwerp. Na haar promotie werkte ze enkele jaren als wetenschappelijk onderzoeker bij de vakgroep KNO van het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Hierna maakte zij de stap naar het ontwikkelen van interactief onderwijsmateriaal. Zij begon hiermee in 1997 bij de Universiteit Utrecht, waar zij computerondersteund onderwijs maakte voor medisch/biologische studenten. In 1998 startte zij als zelfstandig ondernemer en werkt onder de naam E-way Interactief. Haar interesse gaat vooral uit naar hoe het lichaam werkt en hoe dit inzichtelijk is te maken voor studenten. Voor meer informatie kijk op : www.e-w-i.nl.

Marion Giesberts is voormalig pijnverpleegkundige en medewerker van het Pijnkenniscentrum van het Radboudumc. Samen met andere experts uit het veld ontwikkelde zij de eerste richtlijn Postoperatieve pijnbestrijding (2003), de opleiding Pijnconsulent en een rapport over Chronische Pijn namens de Regieraad Kwaliteit van Zorg. Als master docent hoger gezondheidszorg onderwijs ontwikkelt en verzorgt zij onderwijs aan diverse opleidingen en is zij als opleider en onderzoeker werkzaam bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (domein Pijn en Palliatieve Zorg).Verder is zij landelijk actief via V&VN Pijnverpleegkundigen, onder meer in het verbeteren van pijnonderwijs en het positioneren van de functie pijnconsulent in Nederland.

De cursus is beoordeeld door Eefje Gerritsen, gespecialiseerd longverpleegkundige van het Universitair Centrum voor Chronische Ziekten in Groesbeek.

Leerdoelen
De cursist weet na het volgen van deze cursus:

 • De anatomie van de ademhalingswegen (van neus-mondholte tot de longblaasjes)
 • De anatomie van de ademhalingsspieren
 • De fysiologie van de ademhaling (ventilatie, diffusie)
 • Terminologie om longinhoud en longfunctie te beschrijven (vitale capaciteit, restvolume, etc)
 • De regulatie van het ademcentrum
 • De meestgebruikte longfunctieonderzoeken
 • Veel voorkomende longproblematiek, oorzaken en gevolgen

Demonstratiecursus
Bent u nog niet bekend met het systeem van E-nursing, dan raden wij u aan om de gratis demonstratiecursus te volgen. Hierin worden alle mogelijkheden en functies van het leersysteem besproken. Het leren zal hierdoor nog sneller gaan.

Voor het laatst bijgewerkt op 06-03-2018

Specificaties

 • Accreditatiepunten V&VN
  4
 • Gemiddelde studieduur
  2-4 uur
 • Toegang na aanschaf
  12 maanden

Gerelateerde cursussen

0