Voedselallergie

Omschrijving

Inleiding
Overgevoeligheid voor voeding komt vaak voor, hoewel het voor veel mensen niet altijd duidelijk is of het om een allergie of een intolerantie gaat. Een allergische reactie kan ernstige gevolgen hebben, zelfs met overlijden tot gevolg.
Deze module gaat over voedselallergie, de diagnostiek, de behandeling en het omgaan met een voedselallergie in het dagelijkse leven.

Werkwijze
De module kent verschillende paragrafen, die elkaar opvolgen. Elke paragraaf bestaat uit een basistekst, geïllustreerd met casuïstiek, foto’s of instructiefilms. Aan het einde van de cursus vind je literatuur om je verder in het onderwerp te verdiepen. Regelmatig worden vragen gesteld, waarmee je kunt toetsen of de stof duidelijk is. Aan het eind van de module kan de eindtoets gemaakt worden. Na het behalen van deze toets, kun je zelf een certificaat met bewijs van deelname opslaan en uitprinten.

Doelgroep
Deze cursus kan gevolgd worden door verpleegkundigen opgeleid op niveau 4 of 5.  Uiteraard is de cursus ook geschikt voor verpleegkundigen in opleiding, herintreders en invalkrachten.

Auteurs cursus
De cursus Voedselallergie is samengesteld door Astrid Versluis, Jette de Groot en Harmieke van Os-Medendorp.
Astrid Versluis werkt als verpleegkundig specialist op de afdeling Dermatologie/Allergologie van het UMC Utrecht. Zij begeleidt patiënten met op de dagbehandeling Allergologie en heeft een coördinerende functie op de dagbehandeling. Daarnaast is zij verplegingswetenschapper en houdt zij zich bezig met onderzoek en innovaties.
Jette de Groot werkt sinds 2010 op afdeling Dermatologie. Ze heeft de verpleegkundige vervolgopleiding dermatologie gevolgd en kreeg snel de functie senior verpleegkundige. Naast het werk op de verpleegafdeling Dermatologie, houdt Jette als lid van het eczeemteam verpleegkundig spreekuur op de polikliniek. Zij begeleidt patiënten met eczeem poliklinisch, tijdens en na opname en kan op deze manier de zorg goed coördineren en continuïteit bewaken. In september start zij met de opleiding ‘verpleegkundig specialist’.

Harmieke van Os werkt als verpleegkundig onderzoeker op de afdeling Dermatologie van het UMC Utrecht. Zij promoveerde in 2007 op de ontwikkeling, toetsing en implementatie van de richtlijn "Omgaan met jeuk". Zij is betrokken bij verschillende zorginnovaties en onderzoeken binnen de Dermatologie en werkt daarbij nauw samen met andere experts.

Beoordelaars
De cursus is beoordeeld door dr. André C. Knulst en Anouska D. Michelsen- Huisman van het UMC Utrecht.
André Knulst is dermatoloog en immunoloog van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Daarnaast is hij hoofd klinische research voedselallergie van het UMC Utrecht en was hij lid van de commissie voedselallergie van de Gezondheidsraad.
 
Anouska Michelsen werkt sinds 2001 als diëtist in het UMC Utrecht met als aandachtsgebied voedselallergie. Zij is betrokken bij de diagnosestelling en behandeling van patiënten met een voedselallergie. Daarnaast houdt zij zich bezig met onderzoek en is betrokken bij het ontwikkelen van dieetbehandelingsrichtlijnen bij voedselovergevoeligheid.

Leerdoelen
Na het volgen van deze cursus kan de cursist

 • uitleggen wat voedselallergie inhoudt;
 • uitleggen hoe een voedselallergie ontstaat;
 • het verschil tussen een voedselallergie en voedselintolerantie uitleggen; 
 • symptomen van een voedselallergie herkennen en benoemt dit; 
 • aangeven welke aandoeningen onder het atopie syndroom vallen.
 • aangeven welke manier de diagnose wordt gesteld
 • uitleggen wat de verschillende allergologische onderzoeken inhouden
 • de voor- en nadelen van de verschillende allergologische onderzoeken benoemen
 • de diverse behandelmogelijkheden benoemen
 • uitleggen welke afwegingen worden gemaakt bij het voorschrijven van een dieet
 • de de basis regelgeving van etikettering benoemen en uitleggen
 • de handelingen noemen die nodig zijn bij een allergische reactie
 • de problemen die kunnen optreden in verschillende facetten van het dagelijks leven benoemen
 • de gevolgen op somatisch, psychisch en sociaal gebied benoemen
 • informatie geven aan patiënt en naasten over hoe een patiënt beter kan omgaan met voedselallergie in het dagelijks leven

Mocht je nog niet bekend zijn met het interactieve leren van E-nursing, volg dan gratis en vrijblijvend onze demonstratiecursus!

Laatst bijgewerkt op: 25-03-2018

Specificaties

 • Accreditatiepunten V&VN
  6
 • Gemiddelde studieduur
  3-6 uur
 • Toegang na aanschaf
  12 maanden

Gerelateerde cursussen

0