Wondzorg in zicht: deel 1

Omschrijving

Wondzorg in Zicht deel 1

Inleiding
Als verpleegkundige wordt je bijna dagelijks geconfronteerd met patiënten met wonden. Het verzorgen van deze wonden vereist veel kennis van jou als professional en de patiënten verwachten dan ook dat ze de best mogelijke zorg krijgen om de wonden te laten genezen. Wondzorgautoriteit Ron Legerstee heeft een cursus samengesteld die je meeneemt naar de basis van de wondzorg maar je  vervolgens daarna meeneemt naar de meer complexe behandelingen. Als Master of Science voert Ron op wetenschappelijke wijze de best aanwezige evidence op binnen de wondzorg om vervolgens de brug te slaan naar de verpleegkundige praktijk.
Evidence Based Practice op zijn best!

Zelf omschrijft Ron het als volgt:  "Ik heb er vertrouwen in dat deze eerste module een aanzet zal zijn tot een reeks van bijdragen aan het bevorderen van de kennis, vaardigheid en attitude van professionals in de wondzorg en daarmee de zorg voor mensen met wonden positief mag helpen beïnvloeden".

Ron Legerstee

Doelgroep
Deze cursus kan gevolgd worden door verpleegkundigen met HBO werk en denkniveau. Afhankelijk van opleiding, ervaring, gevolgde bijscholingen of achtergrond kan de cursus ook gevolgd worden door andere zorgdisciplines. Uiteraard is de cursus ook geschikt voor verpleegkundigen in opleiding, herintreders en invalkrachten.

Docenten cursus
Deze cursus is ontwikkeld door Ron Legerstee in samenwerking met E-nursing. Ron volgde na de opleiding ziekenverzorgende (1975) de A-opleiding tot Verpleegkundige (1980). Daarna werkte hij jaren op de spoedeisende hulp en operatiekamers; differentiatie anesthesie; deed klinische obducties en ging daarna de kant op van docent (3e graads, Hogeschool van Amsterdam, 1989) en leraar verpleegkunde (2e graads, Hogeschool Midden Nederland, Leusden, 1989). Daarna werkte hij ruim twintig jaar in het bedrijfsleven bij de firma Johnson & Johnson. Vanaf 2001 is hij nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de landelijke Opleiding tot Wond- en Decubitus Consulent in Rotterdam. Sinds de start van deze opleiding in 2006 verzorgt hij onderwijs aan de studenten voor wondverpleegkundige en wondconsulent. In dezelfde periode (vanaf 2000) volgde hij de opleiding voor Master of Science (MSc) in Wondheling & Weefselherstel, College of Medicine, Department of Surgery, aan de Universiteit van Cardiff in Wales (UK) en studeerde daar in 2005 af als eerste Nederlander in deze studierichting. In 2011 is hij als ‘kenniswerker’ in de zorg gestart met een eigen bedrijf: Pe@r Review. Publiceren, verzorgen van onderwijs en voordrachten, dagvoorzitterschappen en opdrachten voor bedrijven en zorginstellingen zijn de hoofdactiviteiten.

Beoordeling
De cursus is ter beoordeling aangeboden aan Steven E.R. Hovius, MD, PhD, Plastic Reconstructive Surgeon Hoofd Afdeling Plastische en Reconstructive Chirurgie Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam en Connie M. Dekker - van Doorn, RN, MSc, PhD, Lector Evidence Based Care in Nursing Hogeschool Rotterdam.

Leerdoelen
Na het volgen van deze cursus: 

- heb je meer inzicht in het proces van wondgenezing
- ben je in staat uit te leggen welke fasen van wondgenezing zich in de tijd voordoen en welke rol de verschillende celtypen daarbij spelen
- kan je alle bekende wondtypen in te delen naar “acuut” of “gecompliceerd” en het belang van dat verschil aan te geven
- kun je aan de hand van “Cullen’s cirkel” benoemen op welke wijze de genezing van een wond gecompliceerd wordt 

Versie 27-3-2018

Geaccrediteerd door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals:

 • Dermatologie
 • Kwaliteitsregister V&V
 • Praktijkverpleegkunde
 • Register Zorgprofessionals
 • Wijkverpleegkunde
 • Wondzorg
 • Zorgprofessionals - Dermatologieassistenten
 • Zorgprofessionals - Praktijkondersteuners huisartsen somatiek


bigqrcode_322425_247 wondzorg.png

Specificaties

 • Accreditatiepunten V&VN
  6
 • Gemiddelde studieduur
  3-6 uur
 • Toegang na aanschaf
  12 maanden

Gerelateerde cursussen

0